top of page

Magyar Hollywood vetélkedő 2023 - Mátészalka



2023. MÁJUS 22-én lezajlott Mátészalkán a Magyar Hollywood Tanács 2023-as Magyar Hollywood vetélkedőjének helyi selejtezője. Mátészalka 5 iskolájából 15 csapat vett részt rajta, ami önmagában is precedens nélküli, hiszen egy-egy helyi selejtezőn az elmúlt hat évben nem volt egyszerre több, mint hat helyi csapat. A Magyar Hollywood Tanács kiemelt feladatának tartja, hogy a fiatalság számára bemutassa Hollywood magyar gyökereit és szélesítse a fiatalok ezzel kapcsolatos ismereteit. Juhászné Dr. Kicsák Marianna alpolgármester asszony nyitotta meg a vetélkedőt és kitért Adolph Zukor, Tony Curtis és Jamie Lee Curtis Mátészalkával való kapcsolatára. Felhívta a fiatalok figyelmét erre a nagyszerű tényre és arra, hogy Hollywood létrehozásában, felvirágoztatásában számos Kelet-Magyarországról elszármazott magyar tette le az ujjlenyomatát. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood tanács elnöke üdvözölte a fiatalokat és ismertette a Magyar Hollywood Tanács tevékenységét. Felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy Mátészalka Város Önkormányzata, a Magyar Hollywood Tanács és az Origo Film Group Zrt együttműködése alapján Mátészalkán folyamatosan kerülnek sorra olyan filmes rendezvények, amelyek a város Hollywoodhoz való kötődését húzzák alá. Bokor jelezte a fiatalok számára, hogy idén szeptemberben Mátészalka ad otthont az Adolph Zukor Filmfesztiválnak, amely egyedülálló módon, kifejezetten a 12-18 év közötti fiatalok filmjeinek ad bemutatkozási és versenyzési lehetőséget. Beindult a www.hollywoodbolcsoje.hu elérhetőségű honlap is, amely egyebek között a filmfesztivállal is foglalkozik. Az elnök kérte, hogy minél több fiatal nevezze be saját készítésű filmjét a fesztiválra.

A kreativitásra, az összpontosító képességre, a színészi ambíciókra épülő vetélkedő jó hangulatban zajlott le. A 15 csapat közül a Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar -Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda 7. osztályos diákjai, a „Filmcsillago” nevű csapat tagjai, Jakab Panna, Kiss Dániel Ferenc és Veres Réka nyerték meg a vetélkedőt. A 2, és 3. helyet holtversenyben az Esze Tamás Gimnázium két csapata, a "3 ESZES filmcsillag" - Bodnár Eszter, Puskás Fruzsina és Székely Anna, valamint a "Hollywood ESZE" - Horhály Ivett, Szamosvári Lilla és Szatlóczki Petra foglalta el. Ez a három csapat vesz részt a szeptemberben megrendezésre kerülő országos döntőn.

A vetélkedő ezúttal is bizonyította, hogy helyes a Magyar Hollywood Tanács egyik fő küldetése, a fiatalokkal való foglalkozás, az oktatás, az ismeretterjesztés és a szórakozás összekapcsolása. Valamennyi résztvevő díszes oklevelet és Bokor Balázs Hollywood híres magyarjai c. könyvét kapta a vetélkedő végén.

Gratulálunk a győzteseknek és valamennyi résztvevőnek, illetve a csapatokat felkészítő tanároknak. Köszönjük a helyszínt, az előkészítést és a fényképezést a Szatmári Múzeumnak, Cservenyák Gábornak. Köszönjük a segítséget Székely Lászlónénak, Marikának, a Magyar Hollywood Tanács mátészalkai tagjának.






bottom of page