top of page

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01696

Tony Curtis eddig nem publikált fotói
- képes album -

2021. november 29-én mutatták be Tony Curtis eddig nem publikált fotóit tartalmazó albumot a mátészalkai Tony Curtis kávézóban.

A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01696 azonosító számú projekt révén létrejött kiadványt Bokor Balázs - nagykövet, a Magyar Hollywood Tanács elnöke - mutatta be és a Tony Curtis filmforgatásairól készült egyedi, máshol nem látható forrásértékű fotódokumentációkról tartott előadást.

261432665_3113483808892652_4999798008052130318_n.jpg

Tony Curtis képes album

A Magyar Hollywood Tanács Mátészalka Város Önkormányzatának adományozott egy 38 darabos fényképgyűjteményt. Ezek a képek a mátészalkai származású Tony Curtis filmforgatásairól készült egyedi, máshol nem látható forrásértékű fotódokumentációt alkotnak.

Ezt a páratlan kollekciót kívánjuk egy fotóalbum formájában megjelentetni, és a Tony Curtis múzeumkávéház megnyitása alkalmából bemutatni a nagyközönség számára. A projekt tartalmilag nagy mértékben csatlakozik Mátészalka Város Önkormányzatának Történelmi Városközpont Turisztikai Rekonstrukciója című folyamatban lévő pályázatához.

A Tony Curtis múzeumkávéház megnyitása, mint turisztikai attrakció jelentős mértékben hozzájárul a város vonzerejének növeléséhez, a világhírű színművész ismertségének növeléséhez. Mátészalka Város szlogenje: A Fény Városa, Hollywood bölcsője, amely arra kötelez bennünket, hogy ennek a küldetésnek a tartalmát mind ismertebbé tegyük. Köztudott, hogy a világhírű színész Tony Curtis apja, néhai Schwartz Emánuel Mátészalkán született, innen vándorolt ki Amerikába. Tony Curtis büszke volt magyar gyökereire és mátészalkai származására. 1985-ben és 1988-ban Mátészalkára látogatott apja lábnyomait keresve a szalkai utcákon. Mátészalka Város Önkormányzata felismerte a világhír jelentőségét, ezért kapcsolatot keresett Tony özvegyével, Jill Curtissal. Az Önkormányzat nyertes TOP pályázat révén létrehozza a Tony Curtis Múzeum Kávéházat, ahol a művész személyes relikviái is kiállításra kerülnek, amelyet az özvegy adományozott a város számára. A Magyar Hollywood Tanács hivatalos kapcsolatban áll Mátészalka Önkormányzatával. Itt alapították a Tony Curtis –díjat, melyet a filmművészet jeles tagjai vehettek át az elmúlt időszakban. Rofusz Ferenc Oscar díjas filmrendező, Bokor Balázs a Magyar Hollywood Tanács elnöke, volt nagykövet, Dr. Cservenyák László múzeumigazgató, Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet filmarchívumának vezetője. Valamennyien a magyar filmkultúra jeles kutatói, alkotói, hagyományainak őrzői. Tony Curtis életútját, mátészalkai gyökereit, filmsikereit, ragaszkodását apja szülővárosához fontos megismertetni a szélesebb közönséggel.

2_infoblokk_2020_ESZA_3C.jpg
bottom of page