top of page

Szatmár is nagyon gazdag géniuszokban

Közismerten gazdag hazánk szellemi értékekben, kreativitásban, zsenialitásban. Az utókor számára követendő példát mutatnak a magyar tehetségek, a lángelmék, a tudósok, a hősök, a hazafiak, akiknek a munkásságát a múzeumok is őrzik. A Nemzeti Kulturális Alap éppen azért indította útjára a Magyar Géniusz Programot, hogy a gazdag magyar örökséget hitelesen mutathassák be a vidéken működő muzeális intézmények. Ebben a programban érintett a mátészalkai Szatmári Múzeum is. A közgyűjtemény vezetőjével, dr. Cservenyák Lászlóval beszélgettünk erről a projektről. 


Két részből állt a program 

– A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége és a Nemzeti Kulturális Alap még 2021-ben hirdette meg a Magyar Géniusz Programot, amelynek az volt a célja, hogy a vidéki múzeumok is mutassák meg értékeiket. Ez a program két részből állt. Egyrészt vonatkozott az állandó és az időszaki kiállítások megújítására, újjáépítésére, hiszen a múzeumi szféra eléggé alulfinanszírozott volt. 

– Ekkor egy nagyobb összegre, mintegy négymilliárd forintra lehetett pályázniuk a vidéki múzeumoknak, hogy a meglévő kiállításaikat felújíthassák, vagy jelentősebb időszaki kiállításokat nyithassanak meg. 


Vándorkiállítás az országban 

– A program másik része arra épült, hogy a magyar műtárgy­állomány nyolcvan százaléka a vidéki múzeumokban található. Minden múzeumnak van egy-egy olyan unikális darabja, ami jellemző a múzeumra, amire a legbüszkébb az intézmény. Ez adta az ötletet, hogy hozzunk létre egy vándorkiállítást, ami végigmegy az országon, s azok a múzeumok, amelyek hajlandóságot mutattak erre, a múzeum jellegétől függően egy-két tárgyat, festményt, irodalmi, természeti, néprajzi értéket felajánlottak a vándorkiállítás számára, vagyis kölcsönadták három évre. – A felajánlott tárgyakból egy gyönyörű vándorkiállítást sikerült létrehozni, ami már körbe is járta az országot, utolsó állomásként Szekszárdon tekinthették meg az érdeklődők a tárlatot. A fantasztikus anyagnak köszönhetően a vidék meg tudta mutatni azokat az értékeit, amik csak a vidéki múzeumokban tekinthetőek meg, így viszont ezek a nem mindennapi kincsek a nagyközönség számára is láthatóvá váltak. Ebben a programban lehetett pályázni tudományos tevékenységekre, valamint könyvek kiadására is. A Szatmári Múzeum tematikus túrákra és előadásokra pályázott. A programot ugyanis éppen akkor hirdették meg, amikor Mátészalkán a Szatmári Múzeumban és a Tony Curtis Múzeumban már minden elkészült, valójában új kiállításra ekkor már nem tudtunk pályázni. Éppen készen lettünk azzal a turisztikai programmal, amelynek keretében meg tudtuk nyitni a Tony Curtis Kávéházat benne a villamosítási történeti kiállítással, a Tony Curtis-emlékszobával és -emlékkiállítással, valamint egy babakiállítással. A Szatmári Múzeum tárlatai is éppen az előző évben újultak meg a Kubinyi Ágoston Program keretében – magyarázta a Szatmári Múzeum igazgatója. Forrás: www.szon.hu


Comments


bottom of page