HU / EN

Szatmári Borzsongás Október 10. 19.00

2018. október 08.

Szatmári Borzsongás Október 10. 19.00

Petrény Pincészet, Eger

> Október 10-én szerdán 19 órától a Szatmári Múzeumban
folytatódnak az őszi borestek az egri Petrény Pincészet boraival,
a házigazda Petrény Attila lesz.

A Petrény család nemzedékek óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel saját fogyasztásra. Ez adott ihletet a 2002-ben elkezdett szőlészet és borászat modern, de mégis hagyományokra épülő fejlesztésére.Jelenleg közel 125 hektáron gazdálkodnak, melynek fele új telepítésű, kis terhelésű, kiváló fekvésű és jó talajon lévő ültetvény. Meggyőződésük, hogy a jó bor alapja a kiváló minőségű szőlő, amit csakis gondos műveléssel lehet a tőkéről megszerezni. Alacsony terheléssel segítik a szőlőt ellenállóbbá tenni a betegségekkel szemben, ezzel a növényvédelmet a minimálisra szorítani, a legkevesebb és kizárólag „zöld” szerekkel permetezni.A bio-dinamikus művelésre való törekvés keretében területeik regisztrálva vannak és megfelelnek az európai uniós előírásoknak. Az érett, kizárólag egészséges szőlőt természetes, hagyományos technológiával, a lehető legtisztább körülmények között erjesztik. A borok fejlődését tradicionális tölgyfahordók és jó klímájú pince – a régió első kóser pincéje - segíti. Szeretnék, hogy minél több fogyasztó megismerje és megkedvelje a boraikban rejtőző gyümölcs ízét és a borvidék talajának, klímájának évszázadok óta őrzött egyedi zamatát.Összesen 23 féle szőlőfajtával dolgoznak, ezek között vannak kísérleti fajták is, mint a Syrah, Fekete Leányka és a Zinfandel. Kevés a tapasztalatuk, ezért is próbálkoznak, szeretnék megmutatni a területek potenciálját, a megfelelő szőlőfajták segítségével.
Érdekesség, hogy Petrény Attila eredeti foglalkozása kibernetikus mérnök. A családjuknak volt Egerben szőlője, öccsével gyermekkorukban sokat kellett ott segíteniük, akkor megfogadták, hogy nekik soha nem lesz ültetvényük. Aztán 2001-ben vásároltak területeket, és 2005-ben elkészült az első boruk. De a kereskedelmi forgalmat nem lehet egy borra alapozni, így 2009-ig a szortiment kialakításán fáradoztak. A több mint száz éves verpeléti kóser pincében készítik boraikat, amelyekhez az alapanyagokat az egerszóláti, feldebrői és verpeléti települések dűlőiből szüretelik.
Attila a bikavérről a következőket mondta: A bikavér esetében tudatosan haladunk két vonalon, ezek: a bordeaux-i és a burgundi. Az első esetében (Big Band) a közel 50 százalék kékfrankos mellé cabernet franc és cabernet sauvignon kerül, míg a második esetben (Borgundi) ugyan ehhez az alaphoz pinot noir és syrah társul. Véleményem szerint, a burgundiai irányvonalat képviselő (Borgundi szériába tartozó) bikavér markáns különbséget mutat a szekszárdi névrokonától. Így már kevésbé keverhetik össze a fogyasztók. Mindig azt mondták, hogy Eger Magyarország Burgundiája, ez nem véletlen, fontos fajtává nőtte ki magát a pinot noir, ha házasításba kerül, akkor szépen érik és tartóssá válik a bor.A borest kóstoló borai:

1. Arany Muskotály 2017
2. Astra Egri Csillag Superior 2014
3. Chardonnay Barrique 2016
4. Cabernet Sauvignon 2015
5. Pinot Noir 2015
6. Borgundi Egri Bikavér 2012
7. Big Band Egri Bikavér 2013
8. Padok II. Superior Selection 2011.