HU / EN

Patricius Borest - DEC. 6. 19:00

2017. december 06.

Patricius Borest - DEC. 6. 19:00

Szatmári Borzsongás 2017.

Az Év pincészete Magyarországon 2016 díjazottja a Patricius Pincészet lett Bodrogkisfaludról, amelynek birtokigazgatója, dr. Molnár Péter kóstoltat az idei év utolsó borestjén, december 6-án a mátészalkai Szatmári Múzeumban este 7 órától.

A tokaji borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka. A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok Mátraalján és Tokaj-Hegyalján. A 8 történelmi első osztályú dűlő gazdagságát ötvöző 85 ha-os birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel az 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyalja Albumban is szerepelő uradalmi présház átalakításával, melyhez ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is csatlakozik, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban.

Dr. Molnár Péter a következőképpen mutatta be a Patriciust: Borászatunk filozófiájának fontos része, hogy nagyra becsüljük a borvidék tradícióit.  Tisztában vagyunk vele, hogy elődeink sokat elértek és azt is tudjuk, hogy ezeket a hagyományokat kell újra éleszteni és tovább adni. Együtt élünk a régi értékekkel és merítünk belőle, folytatjuk azt a munkát, amit elődeink elkezdtek és mindezt igyekszünk a mai kor emberének és kihívásainak megfelelően tenni. Tradíció, érték, egyediség, egyensúly – melyek kifejezik a hitvallásunkat. A történelem, az itt élő emberek tudása, tapasztalata és a természet egyedi, csak Hegyaljára jellemző karaktere jelenti számunkra az alapot, a munkához szükséges inspirációt. A harmóniára való törekvés, a természet örök körforgására is jellemző egyensúly keresése alapvetően határozza meg mind a szőlészeti, mind a pincemunkákat.

A Patricius a tokaji borvidék egyik meghatározó borászata. A borkészítésen túlmenően aktívan részt veszünk a borvidék kulturális életének szervezésében is. Szeretnénk tudatosítani a látogatókban, hogy a bor a tájban a helyi hagyományokból táplálkozva születik, ezért létfontosságú, hogy megőrizzük és bemutassuk kulturális és természeti értékeinket. A hegyaljai táj magával ragadó, jó lenne, ha jövő nemzedéke is gyönyörködhetne még benne, és ha tudnának majd együtt élni a környezet nyújtotta gazdag kulturális örökséggel. Majd két évtized tapasztalatával a hátunk mögött ma már tisztán látjuk, hogy felelősségteljes feladatot kaptunk a sorstól, az élettől. Ez a feladat pedig nem más, mint modern, letisztult és elegáns formában visszaadni azt a természeti csodát és felhalmozott emberi értéket, amelyet Tokaj-Hegyalja magában foglal.

A Patricius Borház szőlőbirtokai 5 falu határában 85 hektáron, 8 dűlőben a Teleki, Sajgó, Lapis, Várhegy, Czigány, Bendecz, Szárhegy és Boglyos dűlőkben találhatóak. A birtok szerkezet kialakítása nagyon tudatosan történt, hiszen a Kékessy család a sokszínűség és a gazdag talaj adottságok miatt választotta a több száz éves I. osztályú dűlőket. Borainkban nem csak a dűlők sokszínűsége köszön vissza, hanem szőlőink fajtáinak és korának jellemzői is sokban hozzájárulunk boraink változatos íz világához. Termő területeink egyaránt büszkélkedhet fiatal és idős szőlőtőkéivel, valamint fajtaösszetétel is változatosnak mondható, hiszen a Hegyalján lévő szőlőfajták nagy része, így a Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály, Zéta és a Kövérszőlő egyaránt megtalálható ültetvényeinken. Számunkra az általunk gondozott nyolc dűlő jelenti a kiindulási pontot, ezért is tartjuk fontosnak dűlőink megismerését és óvását.

A feldolgozás során gravitációs technológiát alkalmazunk, amely a szőlő legkíméletesebb feldolgozását és a szőlőben termett értékek megőrzését teszi lehetővé. Borászati munkánk során megőrizzük a bor gyümölcsösségét és hagyjuk érvényesülni a talajból származó mineralitást, Tokaji jelleget. A modern és korszerű 3 szintes borászati feldolgozónk 2005-re készült el. A feldolgozás után dűlőszelektáltan pincéinkbe kerülő tételekből gondos borászati munkával neveljük borainkat, amelyek követik dűlőink gazdag adottságait. Azáltal, hogy a különböző talajokon fekvő dűlőinkből származó tételeket külön-külön érleljük, lehetőségünk van megismerni a területek jellegzetességeit. A termőhelyek sokszínűsége, az alapkőzet, a talaj és a mikroklíma változatossága a borainkban jól nyomon követhető. Az egyes tételek házasításakor a komplexitás, a harmónia elérése a fő szempont, kiváló évjáratokban a legkiemelkedőbb dűlők termését dűlőszelektáltan hozzuk forgalomba.