HU / EN

Miklós Csabi Borest SZEPT.27. 19:00

2017. szeptember 25.

Miklós Csabi Borest SZEPT.27. 19:00

Szatmári Borzsongás 2017.

Minden jó, ha ezerjó! Ez a mottója a móri Miklós Csabinak, akinek borait szeptember 27-én, szerdán a Mátészalkai Boresten 19 órától a Szatmári Múzeumban kóstolhatják a borkedvelők.

Miklós Csabi filozófiája teljes egészében a borhoz kapcsolódik, a következőképpen fogalmaz: szeretek bort inni. szeretem a bor szerepét és eredményeit az életemben. ízét, színét, mozgását, lendületét, tartalmát, fejlődését, lehetőségét és egyáltalán minden vele kapcsolatos élményt. igen, csak azért választottam ezt a gyönyörű és vivid mesterséget. Igazából mázlim is volt, valljuk be. van egy egészséges családi hátterem. édesapám, aki tűzoltó, mindent megtesz a szőlőben a szép, tartalmas és biztonságos termés érdekében. édesanyám, aki a vendégvárás mellett táncot is okít, szemfülesen figyeli vendégpoharaink ürülését és persze a Tesóm, Kata, ő a csomagolás, és dekorációfelelős. így könnyű, tudom.

Egykoron kertészmérnök szeretett volna lenni, sokáig foglalkozott virág felvásárlással és értékesítéssel, jelenleg is tanácsadó egy ezzel foglalkozó hálózatban. A legnagyobb élményt viszont a szőlészet és a bor jelenti számára, így ez a terület számára az első. Édesapja hobbi szőlőjét bővítették, a szőlészet része megmaradt a papának, a borászkodás pedig Csabinak. 3,5 hektáron gazdálkodnak, 99 százalékban fehér szőlőfajtáik vannak, egy kékszőlőt termesztenek, a kékfrankost. Az alap az ezerjó, mellette van királyleányka, rajnai rizling, chardonnay, zöld veltelini, pinot blanc és sauvignon blanc. Csabi számára a top bor az Ezerjó, mégis az Országos Borversenyen a Csóka Családnak nevű Rajnai Rizlingje hozott ezüstöt, amelyet mindkét boresten megkóstolhatunk. A móri borok a mészkőnek köszönhetően nagyon hosszan érlelhetőek, sokszor 3-4 éves korokban érik el a legjobb ízeket. A fiatal borász tagja a honi Juniboros társaságnak, amelynek egyik közös móri összejöveteléről, a tóga-partiról azóta is ódákat beszélnek a többiek, a vendéglátó a római időkbe röpítette vissza a jelenlévőket.

Első ezerjóját 2005-ben Csoda néven készítette és azóta is büszke rá. A vibráló egyénisége jelentkezik a borokban, a címkékben és a borok neveiben is.

 

A kóstolásra szánt borok:

Demi királyleányka

Punktum zöld veltelíni 2015

Pinot blanc 2015

Zakós frankos

Mór ezerjó - szűretlen

Moorer Ezrerjo

Csakazízéér

Csóka családnak

 A borest ára: 6000 Ft

 

Bővebb információ: Máthé Csaba (20/9656-444, mathe.csaba001@gmail.com), Nagy Gábor (20/397-1915, gazi.kft@chello.hu).