HU / EN

Bolyki Borest - MÁRC.21. 19:00

2018. március 19.

Bolyki Borest - MÁRC.21. 19:00

Szatmári Borzsongás 2018

Bolyki Jani, a hazai fiatal borászokat tömörítő Junibor társaság alapító tagja, az egyik legismertebb egri borász kóstoltat a Mátészalkai Borestek március 21-i, szerdai rendezvényén. Este 7 órától várjuk Önt és barátait a Szatmári Múzeumban.

 

Eger szélén, az Andornaktályi úton egy kőbányában alakította ki borászatát Bolyki Jani, ahol díjnyertes borait készíti, miközben rendezvényeket szervez és jótékonykodik. A Bolyki-völgyben egy cirkuszos kocsi, a támfalon színes gyerekrajzok fogadják a borkedvelőt, aki Jani borait egy hatalmas lovagteremben kóstolhatja meg. Édesapja tsz-tagként kapott némi háztáji szőlőt, amelyhez folyamatosan vásároltak területet és 2002-re már szüretelhettek is. 

Janit akkoriban inkább az élet szabadidős részei, például a síelés, az utazás érdekelte, de ahogy évről évre nőtt a pince kapacitása és a kereslet, a síelés, vagy újabban a snowboardozás ideje egyre jobban leszűkült. 2006-ban már a leghíresebb francia borvidéken nyert díjat, az Ördöngős Bordeaux-ból hat díjat hozott el, majd jöttek sorra a finomabbnál finomabb borai, az Indián Nyár, a Bolyki és Bolyki, a Gepárd, a Hazug Mókus, a Zebra Zuzu, vagy a Cucc.

 A címkéket, a neveket és a hozzá kapcsolódó történeteket Ipacs Géza  2006-ban siket árvák szüreteltek nála, az így készült bor a Nem lát, nem hall, nem beszél nevet kapta, a bevételből a Siketek Intézetének területén egy játszótér épült, a tétel utolsó 200 palackja a három Michelin-csillagos londoni Fat Duckban landolt. 2011-ben az Ernst & Youngtól az Év üzletember díján a Jövő ígérete elismerést, a hivatalos indoklás szerint vállalkozói és közösségteremtő munkája miatt. 

Jani a külföldi piacok erősödése miatt is nagyobb koncentrációt határozott el, 2016-ban 15 százalék volt az export, ebben az évben már 35 százalék körül jár, miközben nagyon leszűkítette a választékot. Korábban 13 féle vörösbort készített, ma már csak ötfélét, és elkezdett a bikavér superiorra összpontosítani.

Idén volt olyan hónap, amikor az Indián nyár a legnépszerűbb bor volt az angliai piacon! Jani 2011-ben vágott bele a rendezvényszervezésbe, először csinált egy jótékonysági napot Lajkó Félix fellépésével, az annyira sikeres volt, hogy folytatta. Volt olyan év, amikor 14 fellépést szerveztek a felolvasóesttől a Tankcsapda-koncertig. 
Amióta az esküvőszervezés beindult, ebből visszavettek, de a FesztEger még mindig a szezonnyitó fesztivál.

A március 21-i kóstoló borai:
- Királyleányka 2016
- Rosé 2017
- Indián Nyár 2016
- Bikavér 2015
- Pinot Noir 2013
- Merlot 2015
- Bolyki és Bolyki 2015
- Meta Téma 1. szüret 2013